Info

sve što vas zanima o ecigaretama pitajte na info@ecigarete.hr

MTL ili DL?

MTL ili mouth-to-lung stil parenja je najsličniji pušenju klasičnih cigareta. “Dim” se prvo uvlači u usta i onda u pluća. Osnovne značajke MTL-a su veći otpor grijača (1-2.5Ω) i obično veća koncentracija nikotina (10-18mg), uz “normalnu” količinu pare. Sa većim otporom grijača, podešena snaga uređaja je manja (od 12-18W) te time štedite bateriju. MTL stil parenja najčešće koriste ljubitelji duhanskih okusa, jer takve arome bolje dolaze do izražaja u dužim udisajima na nižim temperaturama.
DL ili direct-lung stil parenja je namjenjen ljubiteljima velike količine pare i intenzivnijih slatkastih okusa. “Dim” se uvlači direktno u pluća jačim i kraćim udisajem. Osnovne značajke DL-a su manji otpor grijača (0.1-0.5Ω) i obično niža koncentracija nikotina (1.5-6mg), uz veće oblake pare. Sa nižim otporom grijača, podešena snaga uređaja je veća (od 35-80W), pa svakako troši više baterije, a veći oblaci pare troše i više tekućine. Apsorpcija nikotina je drugačija nego kod MTL-a (puno brža), pa svakako preporučamo niže koncentracije nikotina (3-6mg) za početak. DL stil parenja najčešće koriste ljubitelji voćnih i desertnih okusa, jer slatkaste note puno bolje dolaze do izražaja na visokim temperaturama.

 

Miksanje tekućina

Uz sve veću popularnost “longfill” tekućina, dolazi i puno pitanja o miksanju, tj. pripremanju takvih, obično 120ml bočica. Vrlo je jednostavno! U bočici je u početku aroma (obično 20 ili 24ml) i ta aroma je namjenjena za upravo 120ml tekućine. U aromu se dodaju nic-shotovi, tj. 10ml bočice sa nikotinom da bi se dobila željena jačina. U aromu se uvijek prvo dodaju nic-shotovi. U 120ml tekućine 1 nic-shot (od 20mg) daje cca 1.5mg nikotina, 2 nic-shota daju 3mg, 3 nic-shota daju 4.5mg, itd… Nakon što dodate dovoljno nic-shotova za željenu količinu nikotina, do ruba bočice (ispod navoja za čep) utočite bazu koja je obično pakirana u 100ml bočice, i vrlo je vjerovatno da će Vam baze ostati i za iduće miksanje. Kada dodate nic-shotove i bazu, zatvorite bočicu i dobro promješajte.
Kod “longfill” tekućina dešava se proces sazrijevanja tekućine, tj. sa vremenom tekućina mijenja okus. To je najizraženije kod duhanskih aroma, gdje nakon 2-3 tjedna sazrijevanja, duhanske note puno bolje dolaze do izražaja, a gubi se određena “slatkastost” koja je prisutna u početku. U principu, sve tekućine se mogu odmah koristiti, a sami najbolje možete procijeniti kada Vam je okus određene tekućine najfiniji. Dakle, ako Vam u startu određena tekućina ne odgovara, svakako joj dajte još nekoliko šansi nakon 7, 14 ili čak 30 dana.

 

Novi zakon o ecigaretama 2017.

Stupanjem na snagu novog zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda dobro je da znate sljedeće:

  1. Zabranjeno je prodavati ecigarete i popratnu opremu osobama mlađim od 18 godina.
  2. Zabranjena je upotreba ecigareta u svim zatvorenim javnim prostorima. (kao i klasične cigarete)
    – predviđena novčana kazna za ovaj prekršaj je 1000kn!
  3. Bočice sa e-tekućinom koje sadrže nikotin ne smiju imati obujam veći od 10ml i ne smiju imati više od 20mg nikotina!
     – prodaja tekućina sa nikotinom sa većim obujmom i više nikotina dozvoljena je do 20.05.2017.!
  4. Više-manje sve ostalo tiče se uvoznika i prodavača ecigareta i popratne opreme i ne utječe na korisnike.

 

Trajanje baterija uz Sub-Ohm grijače?

Standardna logika 100mAh = 1 sat parenja kod sub-ohm grijača nažalost ne radi. Ova jednadžba vrijedi u slučaju da koristite grijače sa 1,5 i više Ω. Kod sub-ohm grijača otpori su obično manji od 1Ω pa se tako i trajanje baterije bitno skraćuje. Ako baterija ima npr. 1000mAh, kod klasičnog grijača normalno je da traje nekih 10-tak sati parenja, dok sa grijačem od npr. 0.5Ω traje svega 2 ili 3 sata. Iako sub-ohm grijači pružaju daleko više dima i jači osjećaj pušenja, treba uzeti u obzir da baterija kraće traje, pa ako se odlučite na sub-ohmove, svakako preporučamo da razmislite i o bateriji većeg kapaciteta.

 

Promjena okusa?

Kao i sa svime u životu, s vremenom se naviknemo i na okus e-tekućine koju koristimo. Tada može doći do pojave koju e-pušači nazivaju “vapers tounge”. Odnosno, može se desiti da tekućina počne smetati za grlo i javljaju se slični simptomi kao kod alergije na PG. Preporuka je da se barem svakih 6 mjeseci promjeni okus e-tekućine. Uvijek se nakon par bočica isprobavanja možete vratiti na staro, a tko zna, možda nađete i novu omiljenu tekućinu!

 

PG ili VG?

PG ili propilen glikol i VG ili biljni (vegetable) glicerin su osnovni sastojci svake tekućine. Oba sastojka su potpuno sigurni za korištenje u e-tekućinama i koriste se u prehrambenoj industriji preko 60 godina. Oni su zaslužni za količinu pare koju ispuhujete, pa tako omjer PG i VG određuje koliko će tekućina “trajati”. Veći omjer PG daje više pare ali se i tekućina brže troši, dok veći omjer VG daje puniji dim i finije arome. VG je gušći i preporuča se koristiti sa tankovima koji imaju donje grijače, jer u prevelikom omjeru mogu “zagušiti” grijač i potrošiti ga prije vremena. Također, vrlo mali postotak ljudi (>1% na svijetu!) je alergičan na PG, tako da postoje i tekućine koje su 100% VG. “Alergija” na PG izgleda tako da vas u ustima pecka i škaklja za grlo, a u nekim slučajevima razviju se i afte. To nije razlog za prestanak korištenja ecigarete, već jednostavno promijenite e-tekućinu ili prijeđete na 100% VG.

 

Donji ili gornji grijač?

Različiti tankovi imaju različito postavljene grijače. Ako je grijač postavljen bliže usniku (gornji grijač) tada je osjećaj pare nešto topliji i sličniji cigareti. Ovakvi tankovi preporučaju se početnicima jer obično daju nešto jači osjećaj pušenja(npr. CE4). Tankovi gdje su grijači smješteni bliže bateriji (donji grijač), daju nešto hladniji dim i finije arome, te se preporučaju iskusnijim korisnicima koji su se odvikli dima cigarete i sada žele uživati u raznim okusima. Tankovi sa donjim grijačem preporučaju se i početnicima koji su koristili slabije cigarete.

 

Odvikavanje od nikotina!

Tijekom pušenja klasičnih cigareta već unosite dvostruko veću dozu nikotina od najveće doze dostupne za ecigarete. Poznata stvar je da pušite zbog ovisnosti o nikotinu, a ne o smradu u cigaretama. Dakle, ako odmah prijeđete na e-tekućinu sa vrlo niskom razinom ili bez nikotina, tijelo će reagirati kao da ste u potpunosti prestali pušiti. To znači da će nakon određenog vremena (oko mjesec dana ako pušite kutiju dnevno) jetra prestati lučiti hormon koji se oslobađa prilikom pušenja i prava pušačka kriza nastupa tek tada. Mark Twain je rekao: “Prestati pušiti je najlakša stvar na svijetu, ja sam prestao preko stotinu puta!”
Preporuka je uvijek postupno smanjivati dozu nikotina i time postepeno odvikavati tijelo od nikotina. Početna razina nikotina određuje se individualno prema cigaretama koje ste koristili, tako da pušači jačih cigareta obavezno startaju sa 18mg, dok pušači slabijih cigareta mogu krenuti i sa 12mg nikotina.

 

Kvaliteta tekućina?

Svi provjereni proizvođači e-tekućina u svom procesu proizvodnje koriste samo sastojke visoke čistoće i kvalitete. U takvim pogonima osiguravaju se laboratorijski uvjeti i svi pogoni su podložni određenim standardima. Za koju vrstu tekućina se odlučite, ovisi o Vašem ukusu, ali bitno je uvijek uzimati od provjerenih prodavača i paziti da pakiranje ima zaštitu ili neki oblik sigurne provjere da tekućina nije bila otvorena.

 

Prednosti i mane MOD ecigareta

MOD je vrsta ecigarete koja ima mogućnosti podešavanja jačine zagrijavanja tanka i time pružiti još bolji osjećaj pušenja. Obično su to malo veći modeli zato jer su namijenjeni “naprednijim” korisnicima, koji žele jedan uređaj sa dugotrajnijom baterijom na koji se može kombinirati više vrsta tankova. Također, u MOD-ovima ima i više elektronike pa treba mjesta da to sve stane. Polako se pojavljuje trend manjih MOD ecigareta, koji pružaju sve mogućnosti većih modela, ali imaju kratkotrajnije baterije. (npr. Gen NANO)

 

510 i eGo navoj?

510 i eGo navoj sada su već standardni navoji u svijetu ecigareta. 510 je zapravo onaj unutarnji navoj na svakom eGo navoju. Dakle, ako imate tank sa 510 navojem, on će raditi na baterije sa eGo navojem. Ako imate tank sa eGo navojem, potreban vam je adapter da bi tank mogao raditi na baterije i MOD-ove sa 510 navojem!

 

Da li je bolje imati jednu veću ili dvije manje?

Uvijek preporučamo imati dvije baterije. Dok je jedna na punjaču drugu možete nesmetano koristiti. Isto tako, kod elektronike se nikad ne zna kad se može desiti kvar ili nezgoda i uvijek je dobro imati rezervnu bateriju. Ako manje pušite, za cijeli dan dovoljna je i jedna veća (npr. 2200mAh) baterija, ali mi svakako preporučamo barem jednu manju (npr. 650mAh) u rezervi.

 

Osnove – sastav ecigarete

Svaka ecigareta sastoji se od 3 osnovna dijela – baterija, tanka i tekućine.
Baterija određuje koliko će ecigareta trajati prije nego je potrebno ponovno punjenje (2, 6, 10 ili čak preko 20 sati aktivnog pušenja). Tank određuje osjećaj pušenja i količinu pare, a razlikuju se po veličini, vrsti navoja i mogućnosti mijenjanja grijača. Tekućina određuje okus i količinu nikotina koju unosite.

BATERIJA
Trajanje tj. veličina baterije se prikazuje u jedinici mAh (mili-amper-sati) i kod standardnih uređaja vrijedi cca 100mAh = 1 sat korištenja. Sve standardne ecigarete su punjive i baterije se mogu nadopunjavati preko 300 puta (često puta i više). Baterije vrlo rijetko prestanu raditi, ali se dešava da sa vremenom kapacitet baterije padne pa onda baterija koja je u startu trajala 8 sati, nakon 10-tak mjeseci traje cca 2-3 sata. Dok god ste zadovoljni sa trajanjem baterije, nije ih potrebno mijenjati. U većini uređaja, baterija se puni standardnim micro usb ili usb-C punjačem. Svi noviji uređaji se pale/gase sa 3 ili 5 pritisaka na glavni prekidač.
VAŽNO!
Ukoliko primjetite neko oštećenje na uređaju ili bateriji, prekinite korištenje i potražite savjet u najbližem specijaliziranom dućanu, ili preko maila na info@ecigarete.hr

TANK
Osjećaj pušenja najviše ovisi o tanku koji koristite, tj. o njegovom glavnom dijelu – GRIJAČU. Sam tank određuje koja je zapremnina tekućine u njemu, odnosno, koliko često morate dopunjavati e-tekućinu. A „mozak“ tanka – grijači, dolaze u raznim jačinama koje se označuju u jedinici otpora Ohm (Ω) . Grijači sa više Ohm-a (1.2 – 2.5) sporije zagrijavaju tekućinu i takvi grijači štede bateriju i pružaju osjećaj parenja vrlo sličan klasičnom pušenju. Grijači sa manje Ohm-a (0.15 – 0.8) brže zagrijavaju tekućinu i pružaju intenzivniji osjećaj parenja i veće oblake pare. Grijači otpora od 1.2-2.5 nazivaju se MTL (mouth-to-lung) i koriste se jednako kao kod pušenja klasičnih cigareta, dok se grijači otpora 0.15-0.5 nazivaju DL (direct-lung) i oni se prilikom parenja uvlače direktno u pluća jačim udahom. DL grijači daju velike oblake pare i intenzivnije okuse te se preporučaju korisnicima tek nakon što se priviknu na klasični MTL stil parenja. Svi grijači otpora između 0.5 i 1.2 nazivaju se RDL (restricted-direct-lung) i oni su kombinacija MTL i DL parenja. RDL grijači se preporučaju korisnicima koji žele osjećaj klasičnog pušenja, ali traže intenzivniji okus i jači osjećaj u grlu (throat hit).
Grijači su potrošni dio i većinom traju od 2-3 tjedna, ovisno o načinu i količini korištenja. Grijač je potrebno zamjeniti kada više ne daje dovoljno pare ili niste zadovoljni sa okusom.
VAŽNO!
Svaki grijač je potrebno dobro natopiti tekućinom prije korištenja! Dakle, napunite tank i ostavite barem 5 minuta prije prvog uvlačenja!

E-TEKUĆINA
Ovaj posljednji dio je zapravo i jedan od najvažnijih, jer dobar okus prilikom parenja garantira da ćete zauvijek ostaviti klasične cigarete i prijeći na 95% manje štetnu i kvalitetniju alternativu.
E-tekućine mogu sadržavati nikotin, ali mogu biti i bez nikotina. U početku, ovisno o uređaju i navikama pušenja, preporučaju se više koncentracije nikotina od 12-18mg, a kasnije je preporuka postepeno smanjivati udio nikotina na 3,6 ili 9mg za dugotrajnije parenje. Jačina i okus se biraju prema klasičnim cigaretama koje ste koristili, ali to nikako ne znači da u startu ne možete probati odmah neki fini okus jagode, borovnice ili slično. Jačina tekućine (koncentracija nikotina) se također određuje prema uređaju tj. grijaču koji koristite. Tako se sa MTL grijačima najčešće koriste tekućine sa većom koncentracijom nikotina, a sa DL grijačima svakako preporučamo niže koncentracije od 3 ili 6mg.
E-tekućine se dijele na duhanske, voćne i desertne. Duhanske mogu biti od imitacija klasičnih cigareta do kompleksnijih tekućina koje su kombinacija duhana i npr. vanilije, karamele, lješnjaka, kreme itd… Voćne tekućine su također dostupne kao okus određene voćke do kompleksnijih kombinacija npr. tropskog voća sa mangom, ananasom, papajom itd…  Desertne tekućine su većinom kompleksnije tekućine koje imitiraju okuse raznih pita, kolača i krema. Sve e-tekućine moguće je pripremiti u bilo kojoj koncentraciji nikotina, tako da su zapravo sve namjenjene i početnicima i naprednijim korisnicima, neovisno o uređaju koji koristite.
VAŽNO!
E-tekućine ne držite na direktnom suncu ili blizu izvora visoke topline, jer će doći do neželjene promjene okusa.